Verliesbegeleiding

Iedereen krijgt in zijn leven vroeg of laat met verliezen te maken. Het kan gaan om het verlies van een geliefde, van relaties, van gezondheid, van je thuisland of werk. Ieder mens gaat op zijn eigen unieke manier met deze dingen om. Er is daarom ook geen pasklaar antwoord hoe je met verlies om moet gaan. Wel zijn er bepaalde herkenbare processen waar ieder op zijn eigen wijze doorheen gaat.

Rouw is de andere kant van de medaille van hechting, liefde en verbondenheid. Door aandacht te besteden aan het afscheid nemen, rouwen en betekenisgeving ontstaat er weer ruime om opnieuw contact te maken met anderen en je omgeving.

Soms lukt het niet alleen om de draad van het leven weer op te pakken. In gesprekken ondersteun ik je door aandachtig te luisteren naar jouw persoonlijke levensverhaal  en stil te staan bij jouw verlies en de wijze waarop je daar mee om gaat.  Daarnaast wil ik je helpen om weer te herstellen en je te richten op het leven. Zo ontstaat er een bedding voor het verdriet… en ruimte om verder te mogen gaan.

Er kan in korte tijd ook veel tegelijk op je afkomen. De draaglast voelt dan groter dan de draagkracht.  Ik ondersteun in het creëren van overzicht, ordenen van gevoelens die door elkaar heen lopen en sluit aan bij datgene wat voorop staat in jouw belevingswereld. Ook als de impact groot is en de omgeving verlegen lijkt te zijn met de zwaarte van het verdriet wil ik nabij zijn waar nauwelijks woorden zijn, om van daaruit weer kleine  stapjes vooruit te mogen zetten.

Herken je je in het volgende:

Ik weet niet hoe ik om moet gaan met mijn emoties van onmacht, verdriet, boosheid.

Ik ervaar zo weinig steun uit mijn omgeving.

Mijn leven staat op zijn kop. Niets is meer hetzelfde.

Troostrijke gedachten vanuit mijn geloof lijken nu lege woorden.

Ik ben verder gegaan met mijn leven, maar merk nu dat ik niet heb kunnen rouwen.

 

Blijf er niet alleen mee rondlopen...