Mijmeren...

06-07-2016

Gedachten en beelden dwarrelen binnen en verdwijnen…. Getriggerd door iets kleins, een geur, een opmerking, een gebaar…. Aan toen, voordat…

Gedachten en beelden dwarrelen binnen en verdwijnen…. Getriggerd door iets kleins, een geur, een opmerking, een gebaar….  Aan toen, voordat…  Een mengeling van emoties overspoelen me. Een glimlach over de mooie dingen, vochtige ogen als ik denk aan de moeilijke momenten en wat ik mis. Weemoed, verdriet vermengd met een gevoel van dankbaarheid voor waar ik nu sta en voor alle zegeningen.

Rouwen is werken aan herstel en aandacht voor verlies. Als de pendelbeweging van een klok gaat het heen en weer. Die beweging is voor niemand gelijk en heeft voor iedereen een eigen ritme. Aandacht voor de verlieskant, zonder in je verdriet te verdrinken. Aandacht voor de herstelkant, zonder het verlies te verdringen. Een gezond proces, die soms zorgt voor een gekke mengeling van emoties.

Een jonge vrouw, die vroeg in haar leven haar ouders had verloren en die het met hulp om zich heen gelukt was om haar leven, studie en werk vorm te geven wist zich geen raad met het grote verdriet wat rond de feestdagen haar overspoelde.  Het ging nu toch goed? Er was inmiddels zoveel reden tot dankbaarheid. Het verdriet om het gemis van haar ouders en de gezinsmomentjes stak zo nu en dan de kop op. Mijmeren over wat was en hoe het had kunnen zijn doet soms pijn. Ik adviseerde haar om die momenten toe te geven aan het verdriet en te rouwen om wat ze had verloren. De tranen geven weer ruimte om door te gaan op de verdere weg van herstel en opbouw van het leven.

Rouwen sluit je niet af. Het is het verweven van je verlies in je leven.

Als je niet hebt kunnen rouwen of de steun uit je omgeving hebt gemist, kunnen momenten waarop je weer moet denken aan jouw verlies overweldigend zijn. Als de verlieskant zich steeds weer aan je opdringt en het oppakken van het leven niet goed lukt kan het verdriet gaan stollen…

Bij nieuw verlies, wordt het verlies van toen – dat geen plek had gekregen – weer opgeroepen. Je kunt hier last van hebben in je leven nu, in je relaties of in je werk. Het vergt moed om (opnieuw) te rouwen, maar biedt ook ruimte om verder te kunnen gaan.