Controle....

19-02-2019

Controle…

Een schitterende strakke bladerdeken tekent zich af onder de silhouetten van de bomen. Het zonlicht speelt erdoorheen en levert dit prachtige plaatje op. De kleuren, de orde en de rust die het tafereel uitstraalt treffen me en ik blijf een tijdje staan.

Wandelen brengt rust in je hoofd, helpt om gedachten te ordenen.  Niet voor niets dat natuurwandelingen aangeraden worden om stress te verminderen en veerkracht te bevorderen. Hier valt de voorjaarszon door de takken heen. Uit ervaring weet ik dat de warmte iets teweegbrengt, wat de natuur weer doet uitlopen. Ik weet dat als ik hier over enkele weken weer loop, er een groene waas zichtbaar is. Blad wat op het punt staat zich te ontvouwen. Dit innerlijk weten is troostend.

Als begeleider ontmoette ik mensen die ook hielden van orde, overzicht, rust en daar een gevoel van veiligheid aan ontleenden. Het was alleen niet voldoende om deze te ervaren. De onrust van binnen was te groot na een groot verlies, waarbij de controle over alles werd verloren. Het overzicht en de rust wordt nu gecreëerd door controle uit te oefenen over alles wat mogelijk is. Dingen goed voorbereiden, niets aan het toeval over laten, dingen liever zelf doen dan delegeren, enz..  Het waren overlevingsstrategieën geworden die indertijd nodig waren om weer een beetje grip op het leven te krijgen, maar die doorgingen terwijl de periode van de chaos achter hen lag. De link tussen het verlies van toen en de over-controle nu werd zelfs niet meer gelegd.

In het dagelijks leven en in het werk begon het hinderlijk te worden. Een beetje makkelijker worden, leren loslaten, leren relativeren zijn dan uitdagingen om weer balans te krijgen en je kwaliteiten weer tot zijn recht te laten komen. Vaak is het voldoende om je dit te realiseren en daarin te oefenen. Als dit te veel innerlijke angst en onrust oproept is het goed om na te gaan of er iets gebeurd is in je leven, waar je de controle bent kwijtgeraakt. Alsnog werken aan het verlies, emoties toe laten, rouwen en betekenis geven aan wat het gebeurde met je gedaan heeft, geeft ruimte om alsnog die uitdagingen aan te kunnen gaan.

De knop kan zich dan ook in jouw leven ontvouwen.